Airstream i Norge?
Mange bobil – og caravan entusiaster, såvel som nykommere i bobil-verdenen har vel sett en klassisk amerikansk airstream rulle over skjermen på en serie eller film og lurt på om disse selges i Norge.
Det korte svaret er, nei. Airstream hadde en representasjon og en norsk importør en periode, men det finnes for øyeblikket ikke en offisiell norsk importør av Airstream, det finnes allikevel muligheter for å importere selv.
Importere Airstream til Norge
Når man skal kjøpe en Airstream for norske veier kan man dessverre ikke velge blant de amerikanske modellene. Grunnen til det er flere, blant annet:
- Mens man i USA benytter 110V, bruker Europa 230V.
- Mens amerikanske modeller kan være opptil 2.68 meter brede, er det i Europa en grense på 2.55 meter bredde.
- Andre krav til kuletrykk (maks 150 kg i Europa). Kuletrykk er vekten som presser ned på tilhengerfestet og kan være omtrent dobbelt så mye i USA.
- Det er også andre systemer for brems og oppvarming i de ren-amerikanske modellene.
Skal man importere Airstream selv må man derfor kjøpe en modell som er tilpasset det europeiske markedet, de fleste velger da å kjøpe en airstream via deres tyske representant.
Når man skal importere en airstream campingvogn til Norge fra Tyskland vil det være noen kostnader som må tillegges kjøpsprisen, blant annet moms og engangsavgift. De tyske prisene oppgis i Euro, og en lav kronekurs vil samtidig gjøre at kostnaden blir betraktelig høyere.
Merk at Airstream Europa KUN selger campingvogner – og ikke de selvkjørende bobilene. Når man importerer en campingtilhenger slipper man engangsavgiften, men må betale norsk moms + vrakpantavgiften.
Regnestykket for import av en Airstream campingvogn vil derfor se omtrent slik ut:
- Pris oppgitt i Tyskland minus 19% VAT.
- + 25% Norsk Moms
- + 3000 kroner i vrakpantavgift.
- + Eventuell valutadifferanse, fraktkostnader, fergepris, etc.
- Man kan benytte skatteetatens importkalkulator for å beregne kostnaden.
- Se også importguiden for kjøretøy.
Man må også huske på at garanti-ordningen for nye bobiler / tilhengere er annerledes i de fleste Europeiske land, som oftest 2 år mot 5 år i Norge. Noen forhandlere tilbyr derimot en utvidet garantiordning mot ett tillegg i prisen.
Lekker vinduet i bobilen? Se hvordan du kan montere nytt vindu i bobil selv, få Internett i bobil eller les om aircondition til bobil og caravan.